Председателят на СИБ д-р инж.Марио Христов и зам.Председателят на СИБ проф.дсн Славка Лукипудис връчиха наградите на най-добре представили се участници в изложението:

доц. д-р ДИМИТРИНА ИЛЧОВСКА, доц д-р МИЛАДИН ГЕНОВ, доц. д-р НAТАЛИЯ ПЕТРОВСКА, доц. д-р ВАЛЕНТИНА ВЪЛКОВА, ас. БИСЕРКА ХИНКИНА, ас. ДИМИТЪР ВЕЛЧЕВ

КнежаЗлатен плакет за победител в категория НОВИ СОРТОВЕ за  разработката ЦАРЕВИЧЕН ХИБРИД “КНЕЖА 317”. Възпрепятства инвазията на чужди селекционни продукти в относително свободната ниша в ранната група на зрялост. Освобождава площите през втората половина на месец август и създава възможност за качествена и навременна подготовка за засяване в оптималния агротехнически срок на есенно-зимни култури. Нов, ранен, високодобивен хибрид с отличен фитосанитарен профил по отношение стопанско значими болести. Прибира се със стандартна влага. Спестяват се разходи за допълнително просушаване.

ТОДОРКА ЛЕПКОВА, ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ и ИСКРА АНДРОВСКА

Пирол

Златен медал за много добро представяне на разработката МЕТОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ГОРИВНА СМЕС. Предназначен за приложение за производство на гориво за пещи, използваемо за равномерно изпичане, където се изисква процесът на горене да е без възпламеняване. Екологично чист продукт, при производството на който влизат продукти, отпадъци от други технологични производства (тютюн), процес без отпадъци; по-висока калорийност на краен продукт с цена до 250 лв/т .

ПРОФ. Д-Р ДРАГОМИР ВЪЛЧЕВ и ПРОФ. Д-Р ДАРИНА ВЪЛЧЕВА

Карнобат

Златен медал за много добро представяне на разработката ПРОЛЕТЕН ФУРАЖЕН СОРТ ЕЧЕМИК “ВЕНЕРА”. Чрез новия сорт се преодолява нуждата от пролетни култури за осигуряване на качествен фураж за животни в планински райони. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и хранителна стойност на зърното в съчетание с много висока устойчивост на болести и сухоустойчивост.

ПРОФ. Д-Р АРГИР ЖИВОНДОВ, ДОЦ. Д-Р СНЕЖАНА МИЛУШЕВА и АГР. ЮЛИЯ БОЖИКОВА

P1050776

Златен медал за много добро представяне на разработката НОВ СЛИВОВ СОРТ “ОСТРОМИЛА”. Подобрява качествата на продукцията в сливовото плодово производство. Сортът е устойчив  към вирусната болест шарка по сливата. Високо добивен сорт с качествени, атрактивни плодове.

инж. НИКОЛАЙ АРНАУДСКИ

Ник.Арнаудски

Златен медал за добро представяне и успешна реализация на индустриална собственост на иновативен продукт “УСТРОЙСТВА И МЕТОД ЗА ОБРАБОТКА НА ТЕЧНОСТИ”. Деклъстеризира течностите, намалява повърхностното им напрежение и вискозитета, повишава способността им да омокрят и растварят вещества, хомогенизират ги, биологично ги обеззаразяват, премахват и предотвратяват отлагането на котлен камък. Устройството е с научно и практически доказан ефект, с проста и надеждна конструкция, без движещи се части, без ел.захранване, поддръжка и консумативи, надеждно отстраняват котления камък.

ГЕОРГИ ВАТРАЧКИ

P1050755

Златен медал за добро представяне и успешна реализация на индустриална собственост на иновативни продукти биоактивна храна “ВАТРАСИН БАХ”, ВАТРАСИН–В, ВАТРАСИН–1 и ВАТРАСИН-1М. Ватрасин–В. Козметичен крем, в състава на който има растителни масла и пчелни продукти. Универсален като козметика и средство за решаване на кожни проблеми като: акне, афти, херпеси, охлузвания, пластики, циреи, екземи, ухапвания от насекоми, хрема, синузит, хемороиди, всякакви сърбежи и кожни раздразнения, псориазис и др. Ватрасин–1.Употребява се като козметика за масаж на суха и напукана кожа, подхранване, хидратиране, при изгаряния (термични, електрически, слънчеви, химични, лъчеви), при измръзвания(атмосферни и от втечнени газове), при възпаление на кожата от залежаване на болни и инвалиди. Ватрасин –1М. Както останалите продукти от тази марка и тук най-важните качества са ефективност, безвредност и универсалност. Предназначение: след тежки физически натоварвания – труд, състезания, тренировки, фитнес и др. нанасяне външно чрез масаж да подпомага възстановяването на човешкия организъм. При навременна употреба (т.е.тренировка>баня>масаж) се постига много важен ефект – избягване на крампи (схващане) и мускулна треска. Облекчава и ставни проблеми. Както и останалите продукти от марката и този може да се ползва колкото е необходимо, няма опасност от предозиране. Ватрасин БАХ/биоактивна храна/. Това е храна, която доставя достатъчно и качествени микроелементи, като същевременно тези продукти служат и за почистване на организма от патогени и замърсяванията от околната среда.